Feijóo diu que "s'han acabat les galescolas"


http://es.noticias.yahoo.com/9/20090305/tes-feijoo-dice-que-se-acabaron-las-gale-3388ffc.html

El futur president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que no vol cap "imposició" lingüística a classe, per la qual cosa diu que "s'han acabat les galescolas" i tornaran les escoles infantils en les que els pares escullin la llengua en la que estudiïn els seus fills.

En una entrevista a la Cadena COPE recollida per Efe, Feijóo va explicar que aquests canvis educatius començaran a produir amb la derogació del decret del gallec que "ha iniciat un conflicte lingüístic a Galícia no conegut" i l'elaboració d'una nova proposta amb tres premisses bàsiques .

En primer lloc, els pares elegiran l'idioma en l'educació infantil de 3 a 6 anys; a més, els alumnes es podran adreçar a classe al professor en qualsevol idioma, igual que fer l'examen en castellà o gallec o estudiar per llibres de text en ambdues llengües, i els pares diran el proper curs en quin idioma volen que estudiïn els seus fills les assignatures troncals.

"Intentarem seguir promocionant l'ús del gallec" però "dins el marc de llibertat lingüística", va subratllar el líder popular, qui va reconèixer que existeix "expectació" per conèixer aquesta proposta del PPdeG sobre la llengua i que no diferirà molt del que va explicar .

En la seva opinió, "és de sentit comú" que els pares escullin la llengua en què han d'estudiar els seus fills i també és "raonable" que sigui l'alumne el que decideixi en quina llengua es comunica amb el professor i fa l'examen.

Al fil d'això va recordar que quan ell estudiava "no era possible parlar gallec a l'escola, només en l'esbarjo" i va afegir que ara començava a ocórrer el mateix en determinats pobles de Galícia "però amb el castellà".

Per això, va subratllar que la discussió s'hauria de centrar en l'anglès tant en la comunitat gallega com a la resta.

Sobre quina llengua utilitzarà quan intervingui en el Parlament, Núñez Feijóo va manifestar que "amb caràcter generalíssim el gallec" i va precisar que tant les resolucions de la Xunta com les notificacions administratives es faran en les dues llengües.

Segons el seu parer, a Galícia "hi ha una pèrdua de l'ús de l'idioma gallec" atribuïble probablement a una "mala política lingüística ia la imposició de l'idioma" per part de l'anterior Executiu.


A veure, anem a pams. Ara resulta que els alumnes han de tenir el dret d'adreçar-se al professorat en l'idioma que vulguin -se'ls atribueix uns drets de decisió que, com a alumnes d'una escola, i com a menors d'edat, no els corresponen, com tampoc han de poder decidir quines assignatures fan o quins professors tenen-. Pobrissons, no fos cas que es molestéssin pel fet d'haver de parlar en gallec...

Ara resulta que l'ensenyament en gallec és una imposició, i en canvi si es fa en castellà o en anglès no ho és.

Ara resulta que es pot promocionar l'ús d'un idioma autòcton tractant-lo com si fos una llengua estrangera -o pitjor, ja que a l'assignatura d'anglès has de parlar en anglès-.

Les últimes asseveracions populistes i bensonants en el sentit de que el senyor Feijóo promocionarà i recolzarà el gallec, no deixen de sonar com els cínics afalacs d'un botxí a la seva víctima.

Ara, que potser té raó el senyor Feijóo amb això de les imposicions. És ben cert que quan no se't permet de fer una cosa, és quan més ve de gust. Per tant potser seria bona idea prohibir l'idioma gallec; d'aquesta manera la gent s'interessaria per aprendre'l.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog