Obama i Zapatero obren un nou cicle en les relacions entre Espanya i EUA

http://es.noticias.yahoo.com/12/20090405/tts-obama-y-zapatero-abren-un-nuevo-cicl-3c8ed92.html

La primera reunió en cinc anys entre els mandataris d'Estats Units i Espanya, ahir a Praga, marca "un nou temps en les relacions" bilaterals, definí l'espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, a qui el president Barack Obama ja considera un "amic".


"Aquest és un moment de nous temps en les relacions entre Estats Units i Espanya", declarà Zapatero en una breu compareixença d'ambdós davant la prensa abans de començar la reunió.
Les relacions entre Zapatero i l'expresident estatunidenc George W. Bush mai fóren bones degut a la decisió del mandatari espanyol, al moment d'assumir el seu càrrec, l'abril del 2004, de treure les tropes enviades a Irak pel seu antecessor, el conservador Josep Maria Aznar, qui sí mantenía una excel·lent relació amb el seu homòleg nordamericà.
Fonts governamentals espanyoles ho expliquen com un problema de relacions personals i de desacord en matèria de política exterior.

Aquest diumenge, Zapatero va subratllar "l'actitud del president nord-americà (...) una actitud de proximitat, de bon tarannà", que "s' agraeix de manera especial venint de la primera potència del món", va dir posteriorment, en una conferència de premsa al final del dia a Istanbul.

En aquesta nova etapa, el govern socialista de Zapatero vol "col laborar amb el president Obama per un ordre mundial de pau, per un ordre mundial més just en la lluita contra la pobresa i per donar a les futures generacions un temps millor", va precisar el president del govern espanyol.

Zapatero va insistir especialment en el "abast històric" de les idees que defensa Obama, l' "elecció i els seus primers passos com a President estan carregats d'esperança, carregats de futur".

"Tenen tal abast històric les idees que representa (...) que sóc dels que se situen en la reflexió de no tant què pot fer Barack Obama o com ens pot donar suport, sinó com podem donar suport a Barack Obama per tal que aquestes idees en l'ordre internacional puguin arribar a bon port ", va explicar.

Per la seva banda, Obama, a més de considerar ja com un "amic" Zapatero, el va elogiar subratllant que "no només entén clarament l'extraordinària influència d'Espanya en el món, sinó que també es pren aquestes responsabilitats molt seriosament".

"Crec que anem a poder establir el que ja és una relació forta entre els dos països" i "podem fer que siguin encara més forts", va desitjar Obama, que va donar la benvinguda a les "oportunitats de cooperar en tota una sèrie de temes en els propers anys ".

Obama i Zapatero tenien ahir a llur agenda la crisi econòmica, Afganistan, Llatinoamèrica, les energies renovables --Obama ha citat en vàries ocasions Espanya com a líder del sector--, el conflicte israelo-palestí i la lluita contra la pobresa, segons fonts governamentals.



Comentava en una entrada anterior del meu bloc que l'Obama em semblava un personatge en certa manera prometedor -tot i que no tant com mig món creia-, però que caldria anar veient la seva evolució per saber si estaria a l'alçada de les expectatives.

Doncs bé, les paraules d'avui de Zapatero ho han deixat tot ben clar: ambdós presidents estan disposats a seguir lluitant, igual que Bush, Aznar i que tots els que puguin haver hagut i que hi haurà, pel "nou ordre mundial" que ens anunciava Daniel Estulin al seu llibre el club Bilderberg.

L'única diferència entre Aznar i Zapatero és que aquest és molt més intel·ligent i subtil, i sap nedar guardant la roba, no com Aznar que anava més "a sac" i era molt més descarat. Zapatero, tot i la seva eloqüència -emparada per la ignorància de la majoria de gent que l'escoltava en referència al rerafons de les seves paraules-, juga a "escoltar el poble", però en el fons segueix les mateixes directrius: Un nou ordre mundial dominat per una oligarquia internacional de poderosos que anul·la qualsevol rastre de democràcia.

Una altra frase eloqüent de Zapatero és: "sóc dels que se situen en la reflexió de no tant què pot fer Barack Obama o com ens pot donar suport, sinó com podem donar suport a Barack Obama per tal que aquestes idees en l'ordre internacional puguin arribar a bon port "; frase calcada d'aquella que deia "no preguntis què pot fer Amèrica per tu, sinó què pots fer tu per Amèrica".

En fi, que probablement experimentarem millores en tema d'energia, de pau, de lluita contra la pobresa... però a quin preu? Al preu d'ésser esclaus del nou ordre, un ramat de bens marcats amb un codi identificatiu al servei dels poders econòmics i polítics, sense cap llibertat de decidir ni d'actuar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog