STEPHEN HAWKING DÓNA UN TOC D'ALERTA


L'eminent físic britànic Stephen Hawking, en la seva visita a Santiago de Compostela, ens ha alertat de quelcom que ja alguns prevèiem: "Abans de cent anys hi haurà un cataclisme planetari" (podeu veure aquí l'article a La Vanguar- dia). En una roda de premsa en la qual ha presentat el seu nou llibre, ha assegurat que "el futur de la raça humana haurà de transcórrer a l'espai si no ens volem extingir. Seria desitjable establir una base en un planeta o en una lluna". Segons ell, "les greus amenaces que ens assetgen són que ens estem apropant a una segona era nuclear i aquest canvi climàtic sense precedents".
Un periodista li va preguntar per què no hi ha temps de que l'evolució darwiniana ens faci més intel·ligents. Hawking va afirmar que en aquest segle es descobrirà com modificar tant la intel·ligència com instints com l' agressivitat. També va vaticinar que l'enginyeria genètica -tot lluitant contra els diferents sistemes legals- crearia una raça de superhumans, més intel·ligents i saludables, que entrarien en conflicte amb els humans no millorats els quals, incapaços de competir amb els primers, acabarien desapareixent o conformant una raça inferior.

De fet en Stephen no ens diu res de nou en la primera afirmació; la novetat és que ho diu un científic de reconegut prestigi. Però molts preocupats pel medi ambient ja fa temps que ho veiem a venir. Jo des de fa anys vinc dient que, en aquest segle, en veurem passar alguna de grossa que ens canviarà la vida a tots. O una guerra mundial; o una glaciació; o un canvi brusc en el sistema econòmic per l'esgotament del petroli que provocaria conflictes, guerres, moltes morts i un canvi radical en la forma de viure de la gent; o guerres degudes a l'escassedat de l'aigua; o una nova forma de vida subterrània o enclaustrada, amagada de les radiacions solars i de la contaminació; o una nova victòria del PP a les el·leccions... No sé quina d'aquestes coses passarà primer o si passaran totes, però quelcom d'això veurem. N'estic segur. Si no nosaltres, els nostres fills.
Pel que fa al segon tema, em sembla molt interessant perquè em fa pensar en moltes novel·les i pel·lícules futuristes tipus Blade Runner, Un món feliç d'Aldous Huxley, La màquina del temps de H.G. Wells... Això sí, espero no arribar-ho a veure, sincerament, perquè jo de ben segur que ja no entraria a pertànyer a aquesta raça superior.
El més lamentable és que els qui remenen les cireres del món, que són els qui haurien de llegir totes aquestes coses, no ens ajudaran gaire als que ens hi preocupem per tal de poder-hi posar remei. Així doncs només ens queda intentar influir sobre la opinió pública tant com poguem, i en última instància, esperar el fatal desenllaç mentre gaudim de les nostres vides el màxim possible.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog